Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ribes de Freser
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal presenta diversos materials de construcció, com formigó, pedres de riu i totxanes. Les parets interiors estan lliscades. El canal sempre transcorre per la banda esquerra del riu. Té una llargada d'uns 1500 m, una amplada interior de 2,80 m, una altura de vora 1,5 m, i els murs tenen una amplada de 50 cm. A l'altura de la depuradora, el canal fa sifó. Abans d'arribar a la casa pinta, on hi ha la reixa, el canal presenta un sobreeixidor prou interessant.

Observacions:
L'entorn està dominat per la vegetació riberenca i en alguns trams hi ha camps i també alguns horts que es reguen amb aigua del canal. Des del canal es té una bona perspectiva de l'altra banda del riu, on hi la carretera i l'estació del ferrocarril transpirinenc.

Dades històriques:
Joan Bardolet, veí de Ripoll i propietari del molí, va demanar autorització per ampliar el salt d'aigua l'any 1900. El Govern Civil va donar el permís el juny del 1901. L'obra es faria segons el projecte de l'enginyer Francesc Molins. La resclosa estaria situada uns quinze metres aigües avall del desguàs de la fàbrica de paper, propietat de vídua de Bonshoms. El cabal que s'aprofitaria seria de 2000 l/s. Durant el recorregut, la dovella central d'un arc presenta les inicials LPF (La Papelera del Freser), 1949.

Accés:
Fàcil. Paral·lel al riu per la banda esquerra, entre la resclosa i la central del Molí d'en Gorra. Cal agafar la carretera de Bruguera i passar pel costat de la depuradora

Propietat : nom:
Paperera del Freser

Propietat : adreça:
Plaça del Mercat, 6. Ribes de Freser

Propietat : telèfon:
972 72 70 04

Usos : actual:
Portar aigua a la central del molí d'en Gorra.

Usos : Inicial:
Portar aigua al molí d'en Gorra.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ribes de Freser 256-1-2. E 1:5000