Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Vilallonga de Ter
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal s'inicia a la casa de la pinta que hi ha en un extrem de la bassa. En aquesta hi conflueixen les aigües que provenen dels canals del Catllar i de Tregurà. La bassa està situada entre la penya natural i un mur, en forma de trapezi, fet de pedra del país i que té una amplada superior de 80 cm i inferior de vora 1,50 m. Les parets interiors estan lliscades o enlluïdes. Per la vorera del canal encara es poden observar la via i les travesses del funicular que es va fer servir per pujar, des de la central, material de construcció i persones durant les obres de construcció de la bassa. Part del recorregut de les vies no es veu perquè està tapat per la vegetació. Al capdamunt de la via hi ha la caseta amb el motor que feia pujar el funicular i una zona enjardinada des d'on és té molt bona vista de bona part dels municipis de Vilallonga i Setcases.

Observacions:
Pel costat passa la carretera, no pavimentada, que comunica Tregurà amb el poble de Pardines (Vall de Ribes). La carretera que porta de Vilallonga a Tregurà destaca per la seva estretor, que dificulta el trànsit rodat. Caldria pensar en la possibilitat de recuperar el funicular com a element turístic; si bé hi ha molt bona vista, des de la bassa no es veu res perquè es troba ensotada entre parets, la qual cosa privaria de trobar una finalitat lúdica per a la bassa.

Dades històriques:
L'aprofitament, el 1946, va ser atorgat a Joan Magret, que el 1953 el va traspassar a Bonaventura Costa, que el 1959 el va vendre a la companyia Hedatsa. Aquesta va construir, entre els anys 1960-1963, l'actual aprofitament. A l'interior de la bassa, en èpoques passades, quan glaçava fort, hi havia qui hi entrava per patinar. També al seu interior s'hi havien realitzat partits de futbol.

Cronologia:
1960-1963

Accés:
Difícil. Discorre entre Tregurà de Dalt i la Central de Tregurà.

Propietat : nom:
Hidroelèctrica de l'Empordà SLU

Propietat : adreça:
C/ Sant Pau, 46, Figueres

Propietat : telèfon:
972 50 06 50

Usos : actual:
Conduir aigua fins a la central de Tregurà

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Documental:
AHVT. Obres de particulars

Cartografia:
ICC. Tregurà de Dalt 218-4-8. E 1:5000