Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Està construït amb pedres de riu unides amb ciment i té una llargada d'uns 700 m, una amplada de 2,5 m i una fondària d'1,80 m. Sempre transcorre pel vessant dret del riu i durant el seu recorregut hi ha set bagants. Per facilitar la neteja a prop de la resclosa hi ha una rampa que possibilita l'entrada d'una màquina al canal. Sobre el sobreeixidor que hi ha a tocar de la casa comporta hi ha un pas que s'aixeca sobre unes arcades fetes de rajola vermella. El salt a la central és de 5,20 m.

Observacions:
El seu recorregut transcorre per darrere del càmping de l'hotel restaurant La Solana del Ter i per la casa de pagès de Sant Quintí, on hi ha explotacions ramaderes. Paral·lela al canal hi passa una línia elèctrica. L'entorn presenta vegetació riberenca, camps i horts. El canal, en arribar a la central es divideix en dues entrades, una per a cada turbina.

Dades històriques:
Salvador Vaquer, veí de Ripoll, va sol·licitar, el 1900, canviar la resclosa i consegüentment l'altura del canal de captació d'aigua. L'obra responia a la idea de substituir els rodets botaperxes i un batan per dues turbines. El Govern Civil, el juliol del 1902, va autoritzar l'obra i poder aprofitar 5.000 l/s. L'aiguat del 1940 va malmetre part del canal, que es va haver de refer. Abans d'arribar a la reixa, el canal té uns rentadors que feien servir els habitants al barri de Sant Quintí.

Cronologia:
S. XIX-XX

Accés:
Fàcil. Paral·lel al riu per la banda dreta entre Agafallops i Sant Quintí.

Propietat : nom:
Elèctrica Vaquer, SA

Propietat : adreça:
C/ Macià Bonaplata, 1. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 03 42

Usos : actual:
Portar aigua a la central de Sant Quintí.

Usos : Inicial:
Portar aigua al molí fariner de Sant Quintí.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Santa Maria 256-2-8. E 1:5000