Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Campdevànol
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Canal, d'uns 900 m de llargada i una amplada d'uns 5 m, que transcorre paral·lel a la carretera N-152 entre dues colònies i sempre per la banda esquerra del riu. Les parets laterals, amb una amplada d'uns 60 cm, i el terra interior del canal estan lliscats per facilitar el descens de l'aigua vers la fàbrica tèxtil de Pernau. En arribar a la fàbrica el canal es divideix en dos, destinats a cada turbina.

Observacions:
L'entorn presenta, a tocar, l'existència de la carretera N-152, amb les voreres del riu brutes de brossa, i la presència d'alguns horts. El canal està construït amb diversos materials: totxanes, pòrtland i pedres de riu unides amb ciment.

Dades històriques:
Salvador Julià, fabricant de Barcelona, després d'adquirir l'aprofitament a Lluís i Eusebi Baluis, va sol·licitar el 1899 autorització per construir una nova resclosa que faria 3 m i 50 cm. El Govern Civil, que va concedir el permís el 1900, va establir que la resclosa havia de fer 38 m de llargada i el cabal d'aigua que s'agafaria seria de 2.000 l/s. L'aiguat del 1940 va malmetre la resclosa. No va ser fins al 1943 que l'empresa Algodones Creixell, SA, establerta a Pernau, va demanar autorització per reconstruir la resclosa i la casa comporta, segons projecte de Millet Maristany. L'aiguat del 1982 va malmetre part del canal.

Cronologia:
S. XIX-XX

Accés:
Fàcil. Entre les colònies Pernau i Herand, al costat de la N-152, km 112.

Propietat : nom:
Tèxtil Viladecans, SA

Propietat : adreça:
Colònia Pernau. Campdevànol

Propietat : telèfon:
972 73 10 93

Usos : actual:
Conduir aigua al salt de Pernau

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Pernau 256-1-5. E 1:5000