Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal té una llargada de 2.375 m. L'amplada fins a l'indret on hi havia la primitiva central, avui en runes, és d'uns 4 m, i un segon tram fins a l'actual central té una amplada oscil·lant d'entre 2,60 m i 2,70 m. El canal transcorre per les finques de la Forcarà, el Marquès i el Grau. Poc després d'aquesta casa hi ha la casa pinta o de la reixa, on es treu la brossa que duu el canal i es llença al torrent del Reixac, i l'aigua passa a una canonada d'1,20 m de diàmetre que duu l'aigua a la central. Sobre el torrent hi ha un pont de tres arcades que a l'interior duu la canonada i serveix de pas cap al Grau. El canal transcorre penjat a la roca natural en un primer tram, fent ús d'arcades per ferrar-se, mentre que un segon tram passa per camps, i hi ha passos per travessar per sobre. A l'hora de construir el primer tram es va emprar la pedra natural que s'extreia de les mateixes obres.

Observacions:
El canal travessa el pont del Parella, des del qual es té una bona visió del canal. Riu amunt del pont, a tocar del riu, es distingeixen les restes de la primitiva que va funcionar entre els anys 1903 i 1924. Pel pont passa el camí que duu a l'ermita de Santa Magdalena de Parella.

Dades històriques:
El Govern Civil va donar permís a Ramon Benet per fer l'aprofitament a la Folcarà, el 1902. L'altura del salt segons la concessió és d'uns 26 m, però l'altura útil és de 24 m. La capacitat del canal oscil·la entre 1958 m3 i 2076 m3. El pont que duu la canonada i serveix de pas va ser malmès per l'aiguat del 1940 i refet el 1942. La casa de la reixa es va construir l'any 1949, i els anys 1984-1985 es va remodelar per instal·lar el mecanisme per treure la brossa, que cau daltabaix al torrent del Reixac.

Cronologia:
1904/1942/1963-64

Accés:
Difícil. Trencall a l'esquerra de la carretera Sant Joan de les Abadesses - Sant Pau de Segúries (C-38), al km 1,5, al costat de Can Repunxó. També s'hi pot accedir pel pont de Parella o des de la central de la Forcarà.

Propietat : nom:
RELSA

Propietat : adreça:
Passeig de Gràcia, 188, pral. 2a. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 404 11 80

Usos : actual:
Portar aigua a la central de can Benet.

Usos : Inicial:
Portar aigua a la primitiva central de can Benet.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Parella 256-5-4. E 1:5000