Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, amb una llargada d'uns 500 m, té Œ part que va per sota terra, travessant la carretera C-38 per sota el pont de les Rocasses. Construït amb pedres de riu revestides amb pòrtland per aconseguir unes parets llises a fi de facilitar el descens de l'aigua. L'amplada dels murs és de 60 cm, l'amplada interior del canal oscil·la entre 2,50 m i 2,80 m. Durant el seu recorregut, sempre pel vessant dret del riu, presenta 6 bagants (1 de descàrrega, 1 a la reixa o pinta i 4 durant el trajecte). La fondària és d'1,5 m. Fins al pont de les Rocasses el canal marxa a tocar del riu i després del pont se n'allunya per marxar paral·lel a la ctra. C-38.

Observacions:
L'entorn natural, a base de grans pedres i roca natural -d'aquí ve el nom de les Rocasses-, seria molt interessant si no fos pels plàstics i altres deixalles que hi ha a les voreres del riu.

Dades històriques:
Els precedents d'aquest aprofitament es remunten a finals del segle XIX. Joan Matabosch, gerent de la societat Matabosch e Hijos y Solé, va sol·licitar, el 1892, autorització per captar 2.000 l/s per ampliar la fàbrica de filats i teixits de cotó de Matabosch. Es construiria una resclosa d'1,5 m d'altura al paratge de les Rocasses. Les obres del canal transcorrerien pels municipis de Camprodon i Freixenet. Als anys vint la societat Estabanell i Pahissa va iniciar els tràmits per construir l'actual aprofitament.

Cronologia:
S. XIX - anys vint

Accés:
Fàcil. A banda i banda de la C-38, al paratge de les Rocasses.

Propietat : nom:
Estabanell y Pahissa, SA

Propietat : adreça:
C/ del Rec, 28. 08400 Granollers

Propietat : telèfon:
93 879 42 25

Usos : actual:
Portar aigua a la central de la Farga

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
El 1999 va ser inclòs per l'Ajuntament de Camprodon en el Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic i ambiental del municipi.

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Camprodon 256-6-2. E 1:5000