Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Canal, d'uns 350 m de llargada, que majoritàriament passa per sota terra i només està descobert en un primer tram. La seva amplada és d'uns 4 m, l'amplada dels murs és de 80 cm, la llargada és d'uns 800 m i la fondària d'1,5 m o 2 m. Per dues obertures que hi ha a la casa comporta l'aigua accedeix de la resclosa al canal. Hi ha un pas sobre el canal i un sobreeixidor a tocar de la resclosa que té una llargada d'uns 40 m. El canal transcorre entre els marges de la muntanya i el riu.

Observacions:
A la vorera que dóna al riu hi ha alguna deixalla. A tocar del canal passa el camí ral que porta cap a la zona de Llaers. A prop hi ha la depuradora de Ripoll, el camí ral, la caseta de tren, la fàbrica i colònia de Santa Maria i el pou d'aigua del mas la Corba. Per l'altra banda passa la ctra. C-17.

Dades històriques:
L'empresa Sociedad Anónima de Peinaje e Hilatura de Lana (SAPHIL) l'any 1932 va iniciar les obres de l'aprofitament hidràulic de la Corba. Pot derivar 6.000 l/s per un salt d'uns 10 m.

Cronologia:
1932-1934 / anys quaranta

Accés:
A prop i riu avall de la colònia Santa Maria. El millor accés és des del camí ral de Llaers, paral·lel al riu per la banda esquerra, entre la colònia i el mas de la Corba.

Propietat : nom:
Fil Genesis, SA

Propietat : adreça:
Ctra. Barcelona, s/n. Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 01 16

Usos : actual:
Portar aigua a la central de la Corba.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Santa Maria 256-2-8. E 1:5000