Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Campdevànol
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, que surt al vessant esquerre de la resclosa, té una llargada d'uns 200 m. Les parets estan construïdes amb pedres de riu, unides amb morter i arrebossades interiorment per facilitar el moviment de l'aigua. El mur que dóna al riu té una amplada de 80 cm i en alguns trams hi ha contraforts.

Observacions:
Si bé hi ha manteniment del canal, és insuficient perquè les bardisses creixen sobre el canal, les capes de ciment salten i en alguns punts hi ha fuites d'aigua. Els bagants no funcionen gaire bé. En definitiva, el canal està deixat. Per la banda que dóna al riu domina la vegetació riberenca, pollancres i les bardisses, que fan intransitable una escala que baixa cap al riu. La seva trajectòria transcorre paral·lelament a la carretera N-152, que passa a tocar del canal. Riu avall hi ha el pont que permetia traslladar el ciment de la fàbrica de l'Herand als magatzems que hi havia a l'altra banda del riu per connectar-lo a la línia Ripoll-Puigcerdà.

Dades històriques:
Eugeni Herand, veí de Ripoll, va demanar l'any 1891 poder aprofitar 2.000 l/s per crear força per a una fàbrica de ciment. El canal tindria una amplada de 4 m i una llargada de 340 m. El Govern Civil va autoritzar l'aprofitament el juny del 1892. No obstant això, el 1896 va demanar dividir el salt en dos, cosa que se li va concedir el 1897.

Cronologia:
1897 - anys quaranta

Accés:
Entre el paratge de la Cabreta i la semicolònia de l'Herand, paral·lel a la ctra. N-152, km 113.

Propietat : nom:
Guarro Casas, SA

Propietat : adreça:
Can Guarro. Gelida

Propietat : telèfon:
93 776 76 76

Usos : actual:
Portar aigua a la central de l'Herand

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Dolent

Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Colònia Pernau 256-1-5. E 1:5000