Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, que surt de la banda esquerra de la resclosa, té una llargada de 936 m, una amplada de 4-5 m i una fondària d'1,70 m. En els primers metres presenta contraforts. Abans d'entrar a la central el canal passa per sota de l'habitatge del centraler.

Observacions:
Al paratge de l'Escala, a més del canal, hi ha altres elements: la palanca sobre el riu, l'habitatge del centraler, la central i la caseta de la línia de tren. Riu avall hi ha l'aprofitament hidràulic de l'Aliguer, també propietat de la companyia elèctrica Badula, SA. Paral·lel al canal passa un camí de terra que permet el pas de vehicles des de la depuradora de Ripoll fins a la central; tot i això, el camí més curt és passant per la palanca venint de la ctra. N- 152.

Dades històriques:
L'industrial Josep Botey, els anys 1931-1933, va construir l'aprofitament hidroelèctric per produir i conduir energia elèctrica fins a la fàbrica tèxtil establerta a Ripoll. L'aiguat de l'octubre del 1940 va malmetre part del canal. La captació autoritzada és de 4.000 l/s per un salt de 10 m.

Cronologia:
Anys trenta-quaranta del s. XX

Accés:
Paral·lel al riu per la banda esquerra, entre les centrals de la Corba i de l'Escala. Accés des de l'antiga N-152, km 100, o bé des del camí paral·lel al riu per l'altra banda (accés des de la Corba)

Propietat : nom:
Badula, SA

Propietat : adreça:
Gran Via, 643, pral. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 301 95 04

Usos : actual:
Portar aigua a la central de l'Escala.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Terradelles 294-2-1. E 1:5000