Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal té una llargada de 670 m, una amplada de 4,00 m, una fondària d'1 m, i les parets del canal fan 40 cm. Està descobert durant la major part del recorregut, i està tapat quan passa per sota de la variant de la ctra. N-152 i des del carrer del 27 de Maig fins a la farga Palau, on es va tapar i es va anul·lar en passar per una escola. Aquesta obra es va fer als anys vuitanta. El canal està creuat per diversos passos, que porten a habitatges i a carrers que permeten sortir a la carretera de Ribes.

Altres denominacions:
Canal del Prat

Observacions:
El seu recorregut presenta uns primers trams més bruts, però, com més ens apropem a Ripoll, l'entorn millora considerablement. A la part posterior dels habitatges que hi donen hi ha corrals, coberts, barraques i desguassos. Alhora, a tocar del canal hi ha un passeig arbrat que caldria acabar de condicionar. Del seu recorregut només destaquen els bagants que es conserven. Si es volgués recuperar, caldria sospesar la possibilitat de destapar-lo, ja que es va tapar en part als anys vuitanta, i recuperar uns rentadors inutilitzats, que s'identifiquen per la inclinació de les pedres.

Dades històriques:
Era propietat del monestir i sota l'administració del monjo almoiner, i era un dels canals històrics de Ripoll. Es desconeix la data de construcció. Al segle XVI portava les aigües a martinets d'estirar ferro i tornalls de barrinar canons. Al llarg del segle XX hi ha hagut tres aprofitaments d'aigua: Sayós, que tenia una fàbrica tèxtil i una central hidràulica, Pere Palau, que explotava la farga d'aram i un taller, i Josep Palau, que aprofitava aigua per a un molí i una serradora.

Accés:
Paral·lel al Freser per la banda esquerra, dins del nucli urbà.

Propietat : nom:
Ajuntament de Ripoll

Propietat : adreça:
Plaça de l'Ajuntament, 3. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 71 41 42

Usos : actual:
Cap. Integrat al paisatge urbà de Ripoll.

Usos : Inicial:
Portar aigua a establiments industrials (fins al 1974)

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ordina 256-1-7. E 1:5000