Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Sant Joan de les Abadesses
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, de forma de lletra S allargada, té una llargada de 200 m i una amplada de 4 m. Els murs del canal tenen una amplada de 50 cm. El canal s'inicia a mà esquerra de la resclosa. Per la banda que dóna al barri vell de Sant Joan hi ha horts i un pas elevat sobre els horts que permet accedir a la casa comporta. El pas té una amplada de 70 cm, amb baranes de formigó armat que en algun tram estan en males condicions de conservació.

Observacions:
A les bandes del canal predominen els horts i les barraques, els quals no ofereixen una mala imatge, ja que estan ben distribuïts sobre l'espai, conegut com l'horta de Sant Joan. En aquesta zona hi ha un munt de passos i escales, com si fos un laberint, que permeten arribar a tot arreu. Aquesta zona ordenada contrasta amb els voltants de la central, més descurats.

Dades històriques:
El 1896 el Govern Civil va autoritzar a Patllari Comamala fer l'aprofitament demanat el 1895. L'altura de la resclosa seria de 2 m i la quantitat d'aigua que s'aprofitaria seria com a màxim de 3.000 l/s. La fàbrica Espona, el 1922, va adquirir l'aprofitament a la companyia La Eléctrica de Ripoll. L'aiguat de l'octubre del 1940 va malmetre la resclosa, el canal i es va endur la casa comporta. Jaume Espona va reconstruir-ho l'any 1944.

Accés:
Fàcil. Als horts de la Central, a ponent i a tocar del nucli de Sant Joan.

Propietat : nom:
Téxtil Abadesas, SAL

Propietat : adreça:
Pont Vell, s/n. Sant Joan de les Abadesses

Propietat : telèfon:
972 72 00 00

Usos : actual:
Portar aigua a la central de Comamala.

Usos : Inicial:
Portar aigua a la fàbrica tèxtil de Patllari Comamala.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Sant Joan de les Abadesses 256-4-5. E 1:5000