Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Llanars
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Canal d'uns 80 m de llargada. L'amplada dels murs és d'uns 50 cm. A mesura que ens apropem a la casa pinta augmenta l'altura del canal respecte al riu. Fins a la casa pinta el canal és descobert i presenta a l'interior tirants de ferro que fan de contraforts dels murs. Fins a la casa pinta el canal transcorre sobre un aqüeducte. Des de la pinta fins a la central l'aigua va canalitzada.

Observacions:
A l'esquerra del canal hi ha horts i la part posterior dels habitatges del carrer de la Font. El riu transcorre per sota del canal, amb voreres embardissades i els desguassos de les clavegueres. En algun punt del trajecte del canal, la canonada de la claveguera passa per sobre. Des del canal es té una molt bona visió de Llanars, l'església parroquial i les muntanyes que envolten el poble. Cal assenyalar que des de la carretera Camprodon- Setcases no es veu.

Dades històriques:
El 1895 Manuel Barnadas, veí de Camprodon, va sol·licitar al Govern Civil aprofitar aigües del riu. Li va ser autoritzat el permís el 1897. El 1902 va sol·licitar la modificació de l'aprofitament, que li va ser aprovada el 1905. Aquestes obres van ser el precedent de les que hi ha actualment i que es van realitzar el 1917. La Companyia Electra Brutau a finals del 1916 va iniciar els tràmits per derivar una línia de la que anava de la central de Vilallonga a Palau de Montagut. Per tirar endavant l'obra, l'empresa va comptar amb l'aprofitament Barnadas, que es va modificar per aprofitar 1.200 l/s. Aquest aprofitament va portar la llum a Llanars el 1917.

Cronologia:
1897/1905/1916

Accés:
Fàcil. Al costat del riu, des del pont d'Espinalba riu avall.

Propietat : nom:
RELSA

Propietat : adreça:
Passeig de Gràcia, 118, pral. 2a. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 404 11 80

Usos : actual:
Portar aigua fins a la central de can Pelegrí.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Documental:
AHMLL, obra

Cartografia:
ICC. Llanars 256-5-1. E 1:5000