Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal, amb una llargada de 940 m i una fondària d'1,30 m, surt a l'esquerra de la resclosa. L'amplada del canal és de 4-5 m, i l'amplada dels murs és de 40 cm. Per salvar el desnivell del terreny el canal s'aixeca sobre arcades, unes 65, amb un augment progressiu de la seva altura respecte al terra. Les arcades de l'aqüeducte són de mig punt rebaixat, i la llum dels arcs és de 4-5 m. La casa pinta o reixa que hi ha al bell mig del recorregut separa dos trams del canal, construïts en èpoques diferents. En el segon tram no hi ha tirants per sustentar les parets; al final l'aigua es canalitza.

Observacions:
A l'altura de la casa pinta, per la banda que dóna al riu Freser, hi ha unes torres per les quals passava un sistema de cables aeris que duien la força elèctrica del primitiu salt a la fàbrica. Destaca una arcada de punt rodó a tocar de la casa pinta. Per la banda esquerra hi ha el polígon industrial de Casanova de Baix, cosa que implica presència de deixalles, la ctra. N-152, una benzinera i la caserna del cos de bombers. Riu avall hi ha la semicolònia Noguera, on es troba amb el canal que aplega l'aigua de l'aprofitament de la riera del Merdàs. En alguns punts del primer tram presenta algunes fuites, cosa que facilita el creixement de vegetació a les parets exteriors. L'entorn és dolent perquè sota les voltes hi ha tota mena de deixalles; la brossa que recull la casa pinta cau daltabaix i s'apilona a terra. A l'altra banda del riu domina un paisatge d'horts i coberts.

Dades històriques:
La societat Noguera Padre e Hijo va sol·licitar, el 1890, autorització per captar 1.200 l/s. El Govern Civil va donar permís el setembre del 1892, i el canal hauria de ser con pendiente uniforme y de 0.00025 por metro y sección de 2.40 metros. El Govern Civil, el 1895, va ratificar la concessió i va autoritzar la modificació del canal de desguàs segons projecte de l'enginyer Josep Casamort. L'adquisició del salt de Frederic Martín per part de Noguera va possibilitar la perllongació del canal o aqüeducte entre el seu salt i la fàbrica. Les obres van desenvolupar-se l'any 1908.

Cronologia:
1892-95/1908

Accés:
Paral·lel al riu per la banda esquerra, entre Campdevànol i Ripoll, al costat de la ctra. N-152, km 108,600 a 109,600.

Propietat : nom:
Hilaturas Noguera, SA

Propietat : adreça:
Ctra. de Ribes, 325. Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 00 72

Usos : actual:
Portar aigua a la fàbrica Noguera.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Campdevànol 256-1-6. E 1:5000