Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Sant Quirze de Besora
Comarca:
Osona
Descripció:

Canal de 8 m d'amplada i d'una llargada aproximada d'un quilòmetre. El canal comença una mica més avall del pont de Sant Quirze, passa per un lateral del poble i, en algun tram, per sota d'aquest. Torna a sortir al començament de la zona esportiva a través d'un semipont. Passa pel costat del camp de futbol i més avall hi trobem una casa comporta amb dos bagants que no s'utilitzen (per buidar el canal quan va ple) i al costat un safareig. Al costat del safareig hi ha un pont per on passa un camí de pedra, i uns 50 m més avall hi ha un altre pont, tots dos d'obra. El canal, abans d' arribar a la fàbrica, té una altra comporta, amb contrapès de ciment i ferro, de l'empresa M. Thomas Sala, accionada per volant i cadenes. El canal de sortida passa per sota del jardí per unir-se al riu pocs metres més endavant.

Dades històriques:
El canal portarà aigua per a la fàbrica tèxtil de can Guixà fins al 1987. Després compra les turbines l'empresa SQUIB, per a la producció d'electricitat.

Accés:
Situat al marge esquerre del riu, des de la resclosa fins a can Guixà, al polígon industrial de la Foradada. Accés fàcil des del nucli.

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Sant Quirze de Besora 294-2-4. E.1:5000