Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal està fet amb còdols o pedra de riu units amb ciment. S'inicia al paratge de can Volant i finalitza a la fàbrica Filpur, SA. Antigament s'allargava fins a la fàbrica que hi havia a la Lira. La seva llargada és de 800 m i l'amplada d'uns 2,40 m; l'amplada dels murs és de 75 cm. Es nodreix d'aigua del riu Ter i del canal d'Estamariu. A l'antiga pelleteria de can Pòlit el canal s'enfonsa per tornar a pujar als rentadors de can Pòlit. Des d'aquest punt fins a la fàbrica el canal resta sota terra.

Altres denominacions:
Canal de Serra Balet

Observacions:
El seu recorregut es pot veure molt bé des de la Ruta del Ferro, que queda a l'altra banda del riu. El recorregut es pot seguir molt bé gràcies a un caminet que hi ha entre el canal i el riu Ter, a continuació del carrer Mn. Cinto Verdaguer. Als voltants de can Guetes i can Pòlit s'hi estan realitzant ara intensos treballs d'urbanització que canviaran tota la fesomia d'aquell sector. Punts interessants que hi ha durant el seu recorregut: gorga de can Volant, rentadors de can Guetes, can Guetes (mas originari del s. XI amenaçat d'enderroc), adoberia i pelleteria de can Pòlit i rentadors de can Pòlit.

Dades històriques:
Antigament depenia del monestir de Ripoll. Proporcionava aigua al molí Nou, a la farga del Marxant i al molí d'en Tistó. El 14 d'octubre de 1901 el Govern Civil va autoritzar a Josep i Ernest Bach, de Barcelona, poder aprofitar 2.000 l/s per mitjà d'una resclosa que es construiria a can Volant. L'aiguat del 1940 va causar-hi desperfectes. La plena propietat del canal no la va tenir la societat Serra Balet, SA, actual Filpur, SA, fins al 1963.

Cronologia:
1901-1902 / anys quaranta

Accés:
Fàcil. Al costat dret del riu, entre el final del passeig Mn. Cinto Verdaguer i el polígon industrial Estamariu.

Propietat : nom:
Filpur, SA

Propietat : adreça:
C/ Nord, 6. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 71 44 71

Usos : actual:
Portar aigua al salt instal·lat a l'antiga Filpur (des del 2001).

Usos : Inicial:
Portar aigua a diverses fàbriques.

Usos : Altres:
Portar aigua a la fàbrica tèxtil Filpur (fins al 2001).

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000