Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Torelló
Comarca:
Osona
Descripció:

El canal, d'uns 800 m de llarg, passa per tres túnels sota la muntanya, el més gran dels quals s'anomena de Coranya. Aquests túnels estan excavats a la roca, una mica més amunt de la resclosa del Pelut. Aquest canal porta 1.500 l/s, ja que el forat d'entrada a la muntanya no li permet portar-ne més. El canal surt dels túnels i travessa el poble passant per sota de la carretera de Conanglell.

Observacions:
Als murs del canal abans que entri a la muntanya hi ha molsa i vegetació. A l'altra banda del canal hi ha la presència de vegetació molt espessa. Al canal encara hi entra aigua, però és desviada un cop dins la fàbrica cap al Ges.

Dades històriques:
El canal va ser construït el 1744 per portar aigua al molí paperer d'origen medieval. La casa Bassas gaudeix de l'establiment de l'aigua del Ter per Reial ordre de 10 de febrer de 1721. El 1744 es va obrir el túnel de la Coranya. Cal remarcar la importància de l'obra, ja que es va dur a terme amb elements primitius a cops d'escoda. L'aigua s'agafa del Ter i desemboca al Ges. És el primer transvasament d'aigua entre rius que es coneix a la Península.

Cronologia:
1744

Accés:
Fàcil, sobretot al tram integrat al nucli urbà de Torelló.

Usos : actual:
Cap

Usos : Inicial:
Portar aigua al molí paperer de can Bassas (s. XVIII).

Usos : Altres:
Portar aigua a la fàbrica de can Blanc (s. XIX-XX).

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Torelló 294-3-6. E.1:5000