Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Manlleu
Comarca:
Osona
Descripció:

A 60 m de la xemeneia de la fàbrica al canal de desguàs, hi ha un pont d'una volta fet de totxo, pedra i ciment. Formigó a la part de la calçada. Aquest pont fa 9 m de llarg i 3 m d'ample. El canal d'entrada fa 160 m de llarg i el de desguàs 480 m. Es conserva en molt bon estat. Té un cabal de 10 m3/s.

Observacions:
Abocaments o claveguera al canal des de la casa o granges de sota del pont de la Gleva. El canal és molt bonic i pintoresc en tot el seu recorregut, sobretot el desguàs, que és la part més llarga del canal. Al tram del desguàs del canal al riu, l'aigua té molta velocitat.

Dades històriques:
A l'aiguat del 1940 el tros de canal a partir de la fàbrica va quedar inservible: el fang i el material que portava el riu el van cobrir totalment. Quant a la cronologia, hi ha dubtes que fos construït pels voltants de l'any 1899 (és una informació oral), ja que el més probable és que fos construït igual que la fàbrica (1842), encara que després va ser modificat diverses vegades.

Cronologia:
1899 ?

Accés:
Difícil. Cal entrar al recinte, tancat, de la gravera d'en Castellot. El desguàs, però, és fàcilment accessible des del pont de la Gleva.

Usos : actual:
Portar aigua a la fàbrica de ca l'Escolà

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Sant Hipòlit de Voltregà 294-3-8. E.1:5000