Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Transcorre sempre per la banda dreta del riu. D'amplada fa uns 5 m, i els murs del canal tenen una amplada d'entre 60 i 90 cm. Durant el seu recorregut, de 308 m, el canal presenta al seu interior tirants fets de rajoles sobre les quals hi ha pedres unides amb morter o bé realitzats amb ciment. Abans d'arribar a la pinta hi ha un tram d'uns 50 m en què el canal passa per sota terra.

Altres denominacions:
Canal de can Botey

Observacions:
Entre el canal i el riu hi ha vegetació riberenca amb presència de brossa, i per la banda dreta predomina una franja enjardinada, a excepció del tram final, on creix sense ordre i a més és la zona de pàrquing de la fàbrica. Riu avall queda la resclosa de l'aprofitament Vaquer. Per la banda esquerra transcorre el riu Ter, i per la dreta hi ha les instal·lacions esportives de Ripoll. Després és travessat per sobre pel pont i variant de Castell d'Adral, havent-hi seguidament els antics habitatges dels obrers de la fàbrica fins a arribar a la fàbrica, on hi ha dues plaques que recorden els aiguats del 1917 i el 1940.

Dades històriques:
Rafael Roldós, veí de Barcelona, el 1889, va demanar poder autoritzar 2.500 l/s per a una fàbrica fabril. El canal faria 5 m d'amplada i 1,50 m d'altura. El Govern Civil ho va autoritzar el novembre del 1890. Roldós va llogar, el 1892, l'explotació a Josep Rifà i Cia. Josep Botey, el 1925, va comprar l'aprofitament. El salt és de 3,60 m. La canalització ha tingut diferents modificacions, motivades per les destrosses produïdes pels aiguats i riuades.

Cronologia:
1891 - anys quaranta

Accés:
Paral·lel al Ter per la banda dreta, entre la zona esportiva i la semicolònia Agafallops.

Propietat : nom:
Tensión Téxtil, SL

Propietat : adreça:
Ctra. de Barcelona, s/n. 17500 Ripoll

Propietat : telèfon:
972 70 01 08

Usos : actual:
Portar aigua a la fàbrica d'Agafallops

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000