Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Canal
Municipi:
Vilallonga de Ter
Comarca:
Ripollès
Descripció:

El canal s'inicia al vessant dret de la resclosa. Durant el seu recorregut, de 3.184 m, presenta trams descoberts, part inicial i zones pròximes al veïnat de la Roca, i altres de soterrats que ofereixen una coberta exterior a base de pedres de riu. Transcorre enmig de prats, camps i paisatge típic de muntanya. El canal, al barri de la Roca, presenta un aqüeducte prou interessant i la confluència del canal que duu l'aigua de la font dels Adous.

Observacions:
Travessa per sota la carretera que duu a Abella i després marxa paral·lel a un camí de terra que duu a dues fonts, la font Negra i la font Blanca. Des d'aquests paratges és té una bona perspectiva del poble de Vilallonga, que queda a l'altra banda del riu. D'aquest camí destaca una zona amb avets i un plàtan, força vell, en una de les fonts. En alguns trams el canal presenta condicionaments recents (2004).

Dades històriques:
La seva trajectòria transcorre entre dos municipis, Vilallonga de Ter i Llanars, poble on hi ha la central. A l'aqüeducte de la Roca s'ajunta el canal que duu l'aigua de la font de les Adous, aprofitament que va ser concedit el 1947 a l'empresa Hijos de José Bassols, SL.

Cronologia:
1923-1924

Accés:
Transcorre entre Vilallonga i la Central Bassols, a Llanars. Hi ha trams coberts i altres de descoberts d'accés difícil.

Propietat : nom:
Bassols Energia, SA

Propietat : adreça:
Av. Girona, 2. Olot

Propietat : telèfon:
972 26 01 50

Usos : actual:
Portar aigua a la central Bassols.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Cartografia:
ICC. Vilallonga de Ter 256-4-1. E 1:5000