Interès:
Hàbitat, paisatgístic
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Jafre
Comarca:
Baix Empordà
Descripció:

Les pinedes són molt presents com a vegetació forestal de les contrades de terra baixa mediterrània. Entre aquestes, la pineda de pi blanc és la més corrent. De vegetació arbòria, destaca el pi blanc i la presència esporàdica d'algun roure (Quercus humilis). L'estrat arbustiu està format per aladern (Phyllirea angustifolia), garric (Quercus coccifera), romaní (Rosmarinus officinalis) i esparraguera (Asparagus acutifolius). El paisatge que es pot observar des del camí, està conformat per un mosaic de camps de conreus herbacis extensius de secà, trencats per la presència de petits claps d'alzina (Quercus ilex) i pins (Pinus spp.). El paisatge que s'observa no és monòton i repetitiu donat que aquesta plana de conreus es veu interrompuda per puigs de petita alçada recoberts d'alzina i pins. També, cal destacar una panoràmica del poble de Jafre. Per tant, des d'aquest punt hom pot observar la combinació de 3 tipus d'ambients de més a menys antropitzats: el municipi de Jafre, els conreus i el bosc.

Accés:
Quan la ruta en bicicleta entra dins Jafre, cal girar cap a l'esquerra. En el trencant que indica cap a l'Hotel Prestige cal girar a la dreta i el primer a l'esquerra. Se segueix el camí fins a arribar a un tall més o menys recte, on el bosc queda a la dreta i el paisatge de conreus a l'esquerra.

Elements d'interès:
Pineda de pi blanc (Pinus halepensis), amb sotabosc de màquies o garrigues. Aquest espai ens ofereix un paisatge conformat per esplanades de conreus herbacis i claps de boscos d'alzina i pins.

Protecció:
HÀBITATS D'INTERÈS COMUNITARI: 9540 Pinedes mediterrànies.

Tram:
Baix

Curs fluvial:
Torrent de les Bruixes

Font 1:
La vegetació dels Països Catalans

Font 2:
Guia per a conèixer els arbres

Font 3:
Guia per a conèixer els arbusts i les lianes

Font 4:
Mapa comarcal de Catalunya, núm. 10: Baix Empordà

Font5:
www.mediambient.gencat.net

Espècies:
  • Roure martinenc
  • Alzina