Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Camprodon
Comarca:
Ripollès
Descripció:

L'edifici, de planta rectangular, té una amplada de 21 m i una llargada d'uns 26 m. La teulada de la nau industrial està construïda amb uralita, i la torre on hi ha la porta per entrar a l'interior i a les oficines presenta una coberta de teula àrab. A la façana principal són visibles els caps dels tirants de ferro que serveixen de bigues. Una filera de rajoles separa la planta baixa i el primer pis de què consta la fàbrica. La coberta de la nau industrial és a dos vents, mentre que la torre té una teulada a quatre vents. La façana nord presenta 16 obertures rectangulars, algunes de tapiades. La façana principal presenta dos llums. Una tanca de pedres i ciment delimita l'espai fabril de la resta de dependències de la colònia. A tocar d'aquest edifici hi ha una nau de planta baixa. De la primitiva fàbrica, al sud, es conserven dempeus la façana i algunes parets interiors.

Observacions:
S'hi accedeix per una porta metàl·lica que queda a mà dreta de la carretera en entrar a la colònia. Al darrere hi passa el canal que duu l'aigua a la central Matabosch.

Dades històriques:
Antoni Matabosch, pels volts del 1870, va construir una fàbrica tèxtil. La instal·lació va arribar a tenir 300 telers i una secció de tints. L'any 1916 hi va haver un greu incendi. Al costat de la central hidroelèctrica són visibles avui dia les parets de l'antiga fàbrica. El 1923 es va fer el traspàs a la societat Estabanell y Pahissa, que va posar en explotació la filatura. A la façana principal encara es pot observar una porta de fusta que servia per carregar les bales de cotó. Actualment, un cop desapareguda la seva dedicació tèxtil des del 1984, és la fàbrica de galetes Birba.

Cronologia:
1870 - anys vint

Accés:
Fàcil. A la colònia Estabanell, ctra. C-38, km 8.

Propietat : nom:
Estabanell y Pahissa, SA

Propietat : adreça:
C/ del Rec, 28. 08400 Granollers

Propietat : telèfon:
93 879 42 25

Usos : actual:
Fàbrica de galetes Birba

Usos : Inicial:
Fàbrica tèxtil

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
La fàbrica nova està tancada, però la vella no té protecció

Protecció fisica proposada:
Restauració

Cartografia:
ICC. Camprodon 256-6-2. E 1:5000