Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Manlleu
Comarca:
Osona
Descripció:

Nau principal, típica fàbrica de riu amb amplis finestrals, de dues plantes (planta baixa i 1r pis). Fa 44 m de llarg x 15 m d'ample. Està orientada paral·lela al riu. Les parets són de còdols i de ciment. Els marcs exteriors del finestrals són de maó, igual que les cantonades dels edificis. Les teulades són de doble vessant amb teula àrab. L'estructura de les naus consisteix en pilars metàl·lics i jàsseres de fusta amb grans voltes rebaixades o forjades amb bigues de fusta. Té una xemeneia quadrada de rajol de 3 m de costat i 22 daltura. Hi ha dues turbines model Francis que donen una potència de 250 kW.

Altres denominacions:
Can Casacuberta

Observacions:
En l'actualitat, en els edificis annexos pròpiament a la fàbrica hi tenen activitat petites empreses i tallers de tota mena. A la nau principal se segueixen fent activitats tèxtils. L'entorn immediat està afectat per la intensa activitat de la gravera (pas continuat de camions, pols...). Algunes parts de la fàbrica presenten desperfectes i traces d'abandó i descurança.

Dades històriques:
Can Casacuberta va ser una colònia tèxtil fundada el 1842. Va ser propietat de la família Casacuberta fins als últims anys, quan va passar a mans del Sr. Fuster. Fins a l'any 1940 hi havia habitatges per als treballadors (es deien can Jacob), però l'aiguat se'ls va emportar, juntament amb la torre de l'amo i el canal. Aquests dos elements van ser reconstruïts més tard. Els habitatges estaven situats dins la colònia, però separats de l'edifici de la fàbrica, concretament a la paret actual que dóna a la pista que enllaça la gravera d'en Castellot amb la carretera de Manlleu a la Gleva. La fàbrica tèxtil va tancar l'any 1981-1982.

Cronologia:
1842

Accés:
Fàcil. Trencall a l'esquerra de la ctra. la Gleva-Manlleu, just a la sortida de la rotonda.

Propietat : nom:
Fuster (particular)

Propietat : adreça:
Barcelona

Usos : actual:
Petites indústries diverses, entre les quals n'hi ha de tèxtils.

Usos : Inicial:
Fàbrica tèxtil

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Protecció fisica proposada:
Neteja de l'entorn. Restauració de les parts malmeses.

Cartografia:
ICC. Sant Hipòlit de Voltregà 294-3-8. E.1:5000

Oral : nom:
Josep Serrallonga

Oral : adreça:
Sant Hipòlit de Voltregà

Oral : Telèfon:
93 857 10 07