Foto de grup dels participants a Santa Maria de Matamala
23/07/2018

L’itinerari ha permès recuperar part de l’antic camí ral seguint el curs de la riera

El Consorci del Ter juntament amb els ajuntaments de Les Llosses i Ripoll, així com els Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Itinerànnia, Ripollès Desenvolupament i el Centre Excursionista de Ripoll van inaugurar amb una caminada, oberta als habitants de la zona, el dissabte 21 de juliol la nova ruta de la Riera de les Llosses. Els participants, una setantena, van sortir de Santa Maria de Matamala, a Les Llosses, fent els 13,86 quilòmetres que hi ha fins a Ripoll. El recorregut, de dificultat moderada, és apte per a senderistes, bidireccional i de pendent suau. L’enllaç amb la Ruta del Ter es troba situat a Ripoll, a la zona de Can Villaura.

L’itinerari, en part recuperat gràcies al Consorci del Ter, s’ha senyalitzat amb la col·laboració de la xarxa de senders Itinerànnia (s’han de seguir les seves marques) i permetrà als Minyons Escoltes i Guies de Catalunya accedir sense dificultat –ara havien de passar, en part, per la carretera C-26- a la zona d’acampada de La Planassa. Les marques de seguiment són pintades al llarg del camí de color groc; també en alguns encreuaments es poden trobar banderoles bidireccionals grogues amb la punta verda.

La Ruta de la Riera de les Llosses és un itinerari lineal que enllaça Santa Maria de Matamala amb Ripoll resseguint bona part de la Riera de les Llosses. Es tracta d’una de les rutes dels afluents del Ter que, connectades a l’eix principal de la Ruta del Ter, serveixen per conèixer i dinamitzar el territori fluvial de les nostres comarques. A través d’aquest afluent del Ter es poden descobrir gorgues, salts d’aigua i paisatges de muntanya, amb pastures i boscos frondosos, a banda d’antics camins transhumants com el camí ral. La informació de l’itinerari es pot consultar a les cartelleres d’inici de la ruta, a la web i aplicació d’Itinerànnia, a wikiloc i properament a la web de la Ruta del Ter, a l’apartat de rutes dels afluents.

Al llarg del recorregut s’hi poden observar boscos de ribera, com vernedes i sargars; a la vall trobem prats i pastures mentre que als vessants s’hi alternen fagedes i rouredes amb pinedes de pi roig. La fauna més abundant és la d’ambients forestals, amb espècies com els picots, el raspinell, les mallerengues, el pica-soques blau, l’esquirol, el senglar, la guilla i, als trams fluvials, hi trobem barbs de muntanya, la musaranya d’aigua, així com diverses espècies d’amfibis, entre elles el tritó pirinenc, i ocells com la merla d’aigua, el blauet o la cuereta torrentera.