28/07/2015

El Consorci del Ter, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, Aigües Vic, el Club Excursionista Ripoll, el Grup de Defensa del Ter, el Parc del Castell de Montesquiu i en conveni amb diferents propietaris per poder utilitzar camins existents entre Ripoll, les Llosses i Montesquiu, ha pogut trobar una solució òptima per enllaçar a peu i en bicicleta les comarques del Ripollès i Osona seguint el curs del Ter. Es tractava del punt més complicat a solucionar de la Ruta del Ter, ja que actualment, en bicicleta, no existia cap camí òptim proper al riu, fet que obligava als usuaris de la Ruta a desviar-se a Ripoll i allunyar-se de l’àmbit fluvial fins a Llaés, allargant el temps necessari per fer el recorregut i amb un alt grau d’exigència per als seus usuaris. I pel que fa a la recorregut a peu, la nova carretera C-17 tallava el recorregut en diversos punts.

Ara, s’ha pogut connectar la Ruta del Ter entre el Ripollès i Osona enllaçant el tram que discorre per la calçada lateral de la C-17 amb l’antic Camí Ral que unia les poblacions de Montesquiu i Ripoll. Per això ha estat necessari l’obertura d’un nou camí de mig quilòmetre de longitud a la zona de la Cúbia. Aquest té un pendent no superior al 8-10% i una amplada útil d’1,2 metres. També ha calgut realitzar treballs silvícoles de neteja. El Camí Ral presenta un elevat interès tant paisatgístic com naturalístic. També cal remarcar les visuals sobre el riu Ter i les infraestructures hidràuliques de la Farga de Bebiè. El tram que es millora en global va des de la central hidroelèctrica del Roig, a Ripoll, fins a la Farga de Bebiè, a Les Llosses. Aquest nou camí estarà homologat com a GR-210 que gestiona el Grup de Defensa del Ter amb la col·laboració de Centres Excursionistes, com el de Ripoll.

La inversió ha estat d’uns 10.000 euros, més dedicació d’hores de personal propi del Consorci destinades a la supervisió i coordinació dels treballs. L’obra s’ha finançat a través de les aportacions d’Aigües Vic (4.500 euros), la Diputació de Girona (3.000 euros) i fons propis del Consorci del Ter. L’obra l’ha executat la Fundació MAP que treballa amb persones en risc d’exclusió social.

El 28 de juliol hi va hagut la inauguració oficial amb la presència del president del Consorci del Ter, Sr. Jordi Munell i el gerent d’Aigües Vic, Sr. Josep Maria Aparicio.

La Ruta del Ter és una ruta de poc més de 200 quilòmetres que uneix dos pols d’atracció turística com són els Pirineus i la Costa Brava mitjançant un itinerari que segueix el curs del riu Ter, i que travessa cinc comarques de Catalunya. La ruta es pot fer a peu o en bicicleta. Al llarg de tot el recorregut es pot observar una diversitat de paisatges, elements culturals, la història i les tradicions de cada municipi per on passa el recorregut, i al mateix temps es pot degustar una àmplia varietat gastronòmica i fer estada en diferents tipus d’allotjaments.