03/08/2011

Aquest estiu us proposem visitar un dels museus vinculats a la Ruta del Ter, el Museu de la Mediterrània, situat a Torroella de Montgrí-l’Estartit. Aquest museu, vol ser un museu del segle XXI, concebut com un espai participatiu, obert, de tothom i per a tothom i que incorpora la descoberta de la Mediterrània amb els cinc sentits, amb el fil conductor dels sons i les músiques. Els sons en tant que poden mostrar el medi natural mediterrani i les músiques que són el testimoni del paper de l’home a l’espai. El museu està configurat en cinc àmbits diferents (l’espai de rebuda, l’apartat “Vivim en un territori obert al mar en contacte amb pobles de la Mediterrània”, l’àmbit “La música viatja de boca a orella per camins sonors a redós dels contactes que s’estableixen entre els pobles”, l’espai “Som hereus d’un paisatge i d’una cultura mediterrània, i per últim hi ha un audiovisual de cloenda: “la realitat mediterrània avui”).

Al visitant se li planteja una visió crítica i reflexiva. No es tracta només de cantar les lloances d’una mediterrània imaginària sinó la d’un espai que pateix moltes fissures: guerres que no s’acaben, problemes d’entesa, un medi maltractat... davant d’això es vol persuadir de la necessitat de diàleg i d’entesa en la immediatesa del nostre dia a dia i provocar al visitant reaccions que permetin adoptar una actitud crítica del món que ens envolta.

El Museu de la Mediterrània està ubicat a Can Quintana, una de les cases pairals més destacades de Torroella de Montgrí i va ser la seu de la família dels Quintana. Alguns elements ornamentals de la façana indiquen que la casa ja estava en funcionament els segles XVI i XVII. La finca encara té un altre element singular, el jardí, amb un conjunt de palmeres i una escalinata, que donen a l’edifici un aire molt especial. Can Quintana és des de l’1 de maig de 2003 la seu del Museu de la Mediterrània.

El Museu es pot visitar durant tot l’any i també organitza activitats educatives i per grups. De setembre a juny l’horari és de dilluns a dissabte de 10 del matí a 2 del migdia, i a la tarda de les 5 a les 8; els diumenges i festius l’horari és de 10 del matí a 2 del migdia; i el dimarts és tancat. De juliol i agost el museu està obert de dilluns a dissabte de 10 del matí a 2 del migdia, i a la tarda de les 6 a les 9 del vespre; els diumenges i festius es pot visitar de 10 a 2 del migdia. Per a més informació es pot consultar la pàgina web: www.museudelamediterrania.cat.

Els altres museus vinculats a la Ruta del Ter i que us animem a visitar són el Molí Petit de Sant Joan de les Abadesses, la Farga Palau de Ripoll, el Museu del Coure de Les Masies de Voltregà, el Museu Industrial del Ter (MIT) de Manlleu i el Museu de l’Aigua de Salt.