Museu de la Torneria - Torelló

ADREÇA: Carrer de la Pau, 12-14
POBLACIÓ: Torelló
CODI POSTAL: 08570
TELÈFON: 93 859 64 76
E-MAIL: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)
WEB: www.museudelatorneria.cat

El Museu de la Torneria de la Vall del Ges té la seva seu a l'antiga fàbrica de Can Vidal (Torelló, Osona)

El Museu de la Torneria explica el procés d’industrialització de Catalunya a partir d’un ofici artesà, el torner de fusta i banya, que, amb l’arribada de la industrialització, es convertí en un sector industrial complementari del sector tèxtil. Dit d’una altra manera, explica com el taller artesà donà pas a la fàbrica; com la necessitat de complements per a la maquinària tèxtil fomentà el desenvolupament de fàbriques amb més de 60 treballadors durant el segle XX. I no oblida les altres vessants que sorgiren en el sector i que, actualment, són el present i futur de la torneria de fusta.

El Museu de la Torneria explica el cas concret de la Vall del Ges (Torelló, Sant Pere de Torelló i Sant Vicenç de Torelló) però no oblida els altres centres de torneria que hi ha hagut a Catalunya (Sant Hilari Sacalm, Arbúcies, Manresa...).

El Museu explica, a la planta baixa, el procés productiu de les grans fàbriques especialitzades en la fabricació de complements per a la indústria tèxtil. Dóna a conèixer la transformació del tronc de l’arbre fins a l’obtenció d’una bitlla de teler, d’un rodet d’ordidor o un canó de metxera. També s’explica l’origen de la torneria i la seva evolució; un procés que va des dels torns de ballesta fins als controls numèrics actuals. Sense oblidar-se dels productes ben diversos que han sorgit del torn, de l’entorn natural ric i divers i de la incidència humana que ha tingut en els darrers segles.