Jaciment Arqueològic de l'Esquerda-Museu Arqueològic de l'Esquerda - Roda de Ter

ADREÇA:  Av. Pere Baurier, s/n

POBLACIÓ:  RODA DE TER

CODI POSTAL: 08510

TELÈFON: 93 854 02 71

EMAIL: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

WEB:  www.lesquerda.cat

FACEBOOK: Museu Arqueològic de l’Esquerda

TWITTER: @museu-esquerda

INSTAGRAM: esquerda.m.a

En una península del Ter, havent passat Roda, hi ha el jaciment arqueològic de l’Esquerda. Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, el jaciment té una extensa cronologia que va del segle VIII aC fins el 1314 de la nostra era. L’ocupació humana d’aquest indret s’explica per les seves característiques defensives i estratègiques. Una ciutat ibèrica ausetana s’hi basteix en el segle V aC, després ja en època medieval, visigots i carolingis també l’ocupen deixant-nos diversos testimonis de la Roda Ciutat esmentada als documents. Des del segle X tenim notícies d’una església dedicada a Sant Pere amb petit poble al seu voltant i a partir del segle XI el poble feudal, amb l’ església romànica, la necròpolis que l’envolta, la plaça, carrers i habitatges conformen Sant Pere de Roda.

L’Esquerda és una dels jaciments més importants d’Osona, amb un equip de treball pioner en la recerca arqueològica i l’arqueologia experimental.

El Museu Arqueològic de l’Esquerda és un museu de jaciment. Situat a pocs metres del conjunt arqueològic, ocupa una antiga caserna rehabilitada l’any 2013 que té unes magnífiques vistes sobre el Ter i  el Collsacabra. El Museu ofereix, entre altres activitats i serveis, diferents visites per conèixer el sorprenent enclavament de l’Esquerda, i fer un viatge en el temps per més de 2500 anys d’història.