Interès:
Paisatgístic
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Des del mirador del collet de la Xoriguera s'observa el típic paisatge de la capçalera del Ter; amb prats alpins, tarteres, matolls i landes i els boscos de pi negre. En un dia sense núvols es divisen els cims (de sud a nord) del Puig de les Agudes (1.975 m), el Puig de la Pastuira (2.439 m), la Cinglera de les Avetoses (2.675 m), la Creu d'en Barriquel (2.200 m), Gra de Fajol petit (2.563 m) i el Puig dels Lladres (2.365 m). En direcció sud s'observen la pineda de pi negre del Bosc de la Xoriguera, la Collada de Baix i de Dalt de la Mardanya que es troben localitzades a sobre d'una morrena glacial, la Vall de Carlat (1.500 m) i més avall el municipi de Setcases (1.270 m). En direcció sud-oest hi ha la Serra Cavallera i en direcció oes; el Forat de l'Olla i el Canal de la Mort de Godall i, finalment, Ulldeter a la zona nord. 

Capacitat:
La capacitat d'acollida d'aquest espai és d'unes 10 a 15 persones. Cal recordar que durant la visita a aquest punt s'ha de respectar l'àrea delimitada com a mirador.

Accés:
S'hi accedeix per la carretera GIV-5264, que uneix l'estació d'esquí Vallter 2000 amb Setcases. El mirador es troba a l'esquerra de la carretera, just al punt on hi ha un corriol, a l'altura del collet i les conques de la Xoriguera.

Elements d'interès:

HÀBITAT: Balegars (matollars de Genista balansae), silicícoles, de vessants solells de l'alta muntanya, pinedes de pi negre (Pinus uncinata), acidòfiles i xeròfiles, dels solells pirinencs i pinedes de pi negre (Pinus uncinata), generalment amb neret (Rhododendron ferrugineum), acidòfiles i mesòfiles, dels obacs pirinencs. VEGETACIÓ: Pi negre (Pinus uncinata), neret (Rhododendron ferrugineum), nabiu (Vaccinium myrtillus). GEOLOGIA: cims i tarteres.

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 5120 Formacions muntanyenques de bàlec (Genista balansae, subsp. europaea = Cytisus purgans) i 9430 Boscos de pi negre (Pinus uncinata). EIN: Capçaleres del Ter i del Freser. XARXA NATURA 2000: Capçaleres del Ter i del Freser (LIC I ZEPA), catalogat com espais del Pirineu.

Tram:
Alt

Curs fluvial:
Riu Ter

Condicionament:
No és necessari el condicionament. La petita esplanada on es troba el mirador disposa d'una taula de pícnic amb bancs de fusta tractada.

Senyalització:
La senyalització no és necessària. Disposa d'un tauler informatiu amb els accidents geogràfics que es poden observar des d'aquest punt.

Font 1:
La vegetació dels Països Catalans

Font 2:
Guia per a conèixer els arbres

Font 3:
Guia per a conèixer els arbusts i les lianes

Font 4:
Mapa comarcal de Catalunya, núm. 31: Ripollès

Font5:
Cartografia temàtica de les terres gironines, núm. 6: Litologia.

Font 6:
www.mediambient.gencat.net

Font 7:
www.setcases.org