Interès:
Hàbitat
Tipus:
Tipus per defecte
Municipi:
Setcases
Comarca:
Ripollès
Descripció:

És el punt més elevat de la Ruta del Ter, a una alçada de 2.235 m sobre el nivell del mar. El tipus de vegetació a la capçalera del riu Ter correspon a la de l'estatge subalpí. Una de les comunitats més característiques d'aquesta zona és la del bosc de pi subalpí. Una de les comunitats més característiques d'aquesta zona és la del bosc de pi negre on l'espècie que hi predomina és el pi negre. A més de l'estrat arbori també hi trobem un estrat arbustiu alt on hi abunda el neret, un estrat més baix on hi abunda el nabiu i un d'inferior on hi ha diverses espècies herbàcies, molses i líquens. En aquests indrets hi habiten diverses espècies de fauna: a les zones més elevades l'isard i, als boscos de pi negre ben conformats el picot negre. Dins dels mamífers que habiten aquests indrets cal destacar l'almesquera. 

Observacions:
Als boscos de pi negre que gaudeixen d'un estat de desenvolupament òptim, els arbres que els formen solen ser alts i creixen espessos, però poques vegades aquests boscos resulten gaire ombrívols, a causa de la forma llarga i estreta de les capçades dels pins. En les obagues, els boscos són més densos i assoleixen graus de maduresa i desenvolupament superior. 

Capacitat:
No es limita la capacitat d'acollida sempre que es respectin els senyals (com ara les marques blanques i vermelles del GR-11) que trobem al llarg del recorregut fins al refugi d'Ulldeter.

Accés:
S'hi accedeix per la carretera GIV-5264, que uneix l'estació d'esquí Vallter 2000 amb Setcases. Molt a prop de l'estació d'esquí, en un revolt amb una esplanada, al davant es troba l'itinerari GR-11. Cal agafar aquest sender i seguir-lo fins a arribar al refugi d'Ulldeter.

Elements d'interès:
HÀBITAT: pinedes de pi negre generalment amb neret, acidòfiles i mesòfiles, dels obacs pirinencs. VEGETACIÓ: pi negre (Pinus uncinata), neret (Rhododendron ferrugineum), nabiu (Vaccinium myrtillus). MAMÍFERS: almesquera (Galemys pyrenaicus), isard (Rupicapra pyrenaica). AUS: Picot negre (Dryocopus martius) i mussol pirinenc (Aegolius funereus).

Protecció:
HÀBITAT D'INTERÈS COMUNITARI: 9430 Boscos de pi negre (Pinus uncinata) sobre substrat calcari (interès prioritari). XARXA NATURA 2000: Capçaleres del Ter i del Freser (LIC i ZEPA), zona catalogada com a espais del Pirineu.

Tram:
Alt

Curs fluvial:
Naixement del riu Ter

Condicionament:
Es proposa col·locar un aparcament de bicicletes a l'esplanada que hi ha just al davant de la intersecció entre el GR-11 i la carretera GIV-5262 perquè els usuaris puguin deixar-hi la bicicleta i continuar a peu cap al refugi d'Ulldeter.

Senyalització:
El sender que va des de la carretera GIV-5262 fins al refugi d'Ulldeter es troba ben senyalitzat, ja que forma part del sender de gran recorregut GR-11. Just a l'inici del recorregut es recomana col·locar un tauler informatiu on es facin una sèrie de recomanacions de com respectar la flora i la fauna, no llençar deixalles, no fer foc,...

Font 1:
La vegetació dels Països Catalans

Font 2:
Guia per a conèixer els arbres

Font 3:
Guia per a conèixer els arbusts i les lianes

Font 4:
Mapa comarcal de Catalunya, núm. 31: Ripollès

Font5:
Cartografia temàtica de les terres gironines, núm. 6: Litologia

Font 6:
www.mediambient.gencat.net

Font 7:
www.setcases.org

Font 8:
www.ulldeter.net

Espècies:
  • Isard
  • Mussol pirinenc
  • Almesquera
  • Almesquera o ratolí trompeta