Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Celrà
Comarca:
Gironès
Descripció:

Restes d'una edificació, molt probablement un molí, contingudes actualment en una superfície de 32,67 m2, tot i que sens dubte són més extenses. Estan compostes per quatre parets mestres, bastant sòlides, de pedres lligades amb morter, que, juntament amb envans de menor envergadura, semblen dibuixar un mínim de 4 habitacions o àmbits. Hi ha les restes d'una entrada a la banda de ponent, mirant al Ter, que dóna pas a una estança pavimentada amb rierencs units amb calç.

Observacions:
S'hi va realitzar una excavació arqueològica parcial els anys 2003-2004, que roman inacabada. L'Ajuntament de Celrà preveu acabar de documentar aquesta construcció i integrar-la a l'itinerari naturalista de l'illa dels Salzes.

Dades històriques:
Els documents confirmen l'existència de diversos molins a tocar del Ter en aquesta zona durant l'edat mitjana, distribuïts en dos monars (el de Salfors i el de Cabra o Santa Tecla). També se sap que les restes d'un d'aquests molins van ser reaprofitades per edificar-n'hi un de nou al segle XVIII. Tot i que ja fa segles que estan abandonats, n'ha sobreviscut la toponímia (camí dels Molins).

Cronologia:
Medieval (?)

Accés:
A tocar del Ter, en un trencall que s'agafa des del polígon industrial, a l'altura de l'empresa Integra2. Cal prendre una bifurcació a la dreta i seguir el camí fins que ens acostem al riu. Les restes són entre el camí i el riu.

Propietat : nom:
Ajuntament de Celrà

Propietat : adreça:
Ctra. de Juià, 48. Celrà

Propietat : telèfon:
972 49 20 01

Usos : actual:
Cap

Usos : Inicial:
Molí (?)

Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent

Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció proposada:
Catàleg municipal

Protecció fisica existent:
Cap

Protecció fisica proposada:
Finalitzar l'excavació, consolidació, senyalització.

Cartografia:
ICC. Celrà 296-2-7, E 1:5000

Oral : nom:
Ferran Codina Falgàs