Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Molí
Municipi:
Manlleu
Comarca:
Osona
Descripció:

Queda l'edifici, construït l'any 1840 per Francesc Mitjavila. Els canals d'entrada i de desguàs són pràcticament inexistents, ja que el molí està situat a tocar dels canals superior i inferior, d'on rep i on torna l'aigua, respectivament. L'edifici té planta baixa i 2 pisos. Als soterranis hi ha la turbina en desús. Enganxat, hi ha un altre edifici en pitjor estat de conservació, de planta baixa i un pis. Salt brut: 3,26 m. Cabal màxim: 345 l/s.

Altres denominacions:
Molí de can Viñas, molí de Dalt

Observacions:
Edifici en bon estat de conservació (el principal). L'edifici del costat està en mal estat de conservació. Actualment no queda cap màquina de l'antic molí fariner. Només queda l'edifici i uns horts al costat del molí. Hi ha també una turbina inutilitzada. El molí encara disposa de la concessió d'aigües de l'any 1941. L'entorn està sent remodelat urbanísticament, però el procés es troba encara en una fase inicial.

Dades històriques:
1659: construcció del molí. 1679: concessió d'aigües. 1698: propietat de la família Regàs. 1769: l' antiga sèquia, que partia de la resclosa de la Teula, posa en moviment la roda de fusta del molí. 1829: inici d'una fàbrica tèxtil adossada al molí, menada per Domènec Feyner, procedent de Vic. El molí va ser cremat pels carlins el 1839 i després adquirit per Francesc Puget de Vic. Aquesta fàbrica, juntament amb les d'Antoni Baixeras i Salvador Juncadella, van constituir el primer nucli industrial de les Tres Fàbriques. L'any 1898 es ven a Joan Viñas. Els seus fills i descendents van continuar amb la propietat, fins ara.

Cronologia:
1659 - s. XIX/XX

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, darrere la zona de les Tres Fàbriques, al passeig del Ter.

Propietat : nom:
Bernat Prat

Propietat : adreça:
Av. Diputació, 133. Manlleu

Usos : actual:
Cap. Tancat

Usos : Inicial:
Molí fariner

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Protecció fisica proposada:
Rehabilitació de l'edifici i dels entorns.

Cartografia:
ICC. Roda de Ter 332-4-1. E.1:5000

Oral : nom:
Jaume Costa