Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Molí
Municipi:
Flaçà
Comarca:
Gironès
Descripció:

Edifici del s. XIX que segueix clarament la tipologia de les edificacions industrials de l'època, amb façanes planes, obertures de composició vertical, i poden coincidir els massissos amb els punts de suport dels cavalls de la teulada. La façana està composta amb un eix de simetria i rematada per un frontó. Inicialment hi havia un molí de planta rectangular acabat en forma d'absis del costat de la sèquia. Les parets són fetes amb pedra de riu mortera i la coberta és de teula a dos vessants. També hi ha un arc de mig punt fet amb carreus de pedra en un cos d'una sola planta adossat a la façana principal. Al segle XIX s'hi va annexionar una nau de planta rectangular i una torre de planta quadrada, amb terrat i col·locada sobre l'antiga edificació parcialment (aquesta torre cilíndrica s'hi va bastir a final del segle passat. És a la part nord de la Casa Vinyals, on es trobava el molí, i és una torre que recorda les del castell de Peralada). Estructura formada per dues parets de càrrega que suporten els cairats de la coberta. Façanes exteriors arrebossades i obertures amb arcs rebaixats de rajol massís. El molí està adossat a l'antic habitatge de la família Vinyals, on actualment viuen uns altres propietaris.

Altres denominacions:
Molí del Ter

Observacions:
Entorn molt bo, que conjuga patrimoni natural (el Ter, l'Illa, les arbredes) amb patrimoni arquitectònic (resclosa, canal, molí, central, pont antic del camí de Sant Llorenç, pont del Tren, can Vinyals...). Ideal per a un itinerari.

Dades històriques:

Inicialment (finals s. XVIII - principis s. XIX) va ser un molí, al qual es va afegir un edifici que primer es va destinar a graner del molí i després s'hi van instal·lar les serres de l'empresa Wertheim, que van utilitzar l'aigua com a força motriu. En aquesta nau s'hi elaboraven les peces de fusta que necessitaven les màquines de cosir. Després aquesta nau es va atorgar al senyor Masuet, de Malgrat de Mar. Posteriorment el senyor Miquel Arpa hi va instal·lar les seves serres i més tard la va ocupar el senyor Pere Venal.

Cronologia:
S. XVIII-XIX-XX

Accés:
Fàcil. Al costat de la carretera Flaçà - Sant Llorenç de les Arenes, deixant enrere el trencall de Sobrànigues.

Propietat : nom:
Les Finques, SA (Sr. Joan Ginesta)

Propietat : adreça:
C/ Sant Antoni Maria Claret, 71. Barcelona

Usos : actual:
Desocupat. S'utilitza com a magatzem. L'habitatge adossat està habitat.

Usos : Inicial:
Molí fariner

Usos : Altres:
Serres de la Wertheim

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Molt bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció proposada:
Catàleg municipal

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Protecció fisica proposada:
Rehabilitació.

Cartografia:
ICC. Sant Joan de Mollet 296-4-6, E 1:5000

Oral : nom:
Joan Llaussàs Pou

Oral : adreça:
Ctra. de Juià, 48. Ajuntament de Celrà

Oral : Telèfon:
972 49 20 01