Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Fàbrica constituïda per una llarga nau rectangular amb semisoterrani, dos pisos i golfes. Les cantonades estan remarcades amb falsos carreus i les obertures, d'arc rebaixat, amb rajol vist. L'estructura és a base de dues rengleres de pilars de ferro colat que formen tres crugies. La coberta és de teula àrab. Al costat hi ha la central i, a l'altra banda de la carretera, els antics habitatges dels treballadors. La turbina, model Kaplan, té una potència de 420 CV, i el salt net és de 12,20 m.

Altres denominacions:
Fàbrica Sorribes

Observacions:
La fàbrica està ben conservada perquè es troba en ple funcionament, tot i que caldria una neteja de les façanes. Una part dels habitatges dels treballadors està deshabitada i abandonada. Part de l'entorn, amb el riu i un camí arbrat a l'altra banda, és bo.

Dades històriques:
Ramon Jordana, veí de Barcelona, l'any 1871 va demanar autorització per aprofitar aigües del riu per a una fàbrica de filats i teixits de cotó. El Govern Civil va aprovar l'aprofitament el 1872. Com que no va acabar les obres en el termini establert, va caducar la concessió, l'any 1887. Aquest mateix any va tornar a demanar l'aprofitament. El Govern Civil, el desembre del 1888, va autoritzar la captació de 1.200 l/s. L'empresa Hilados y Torcidos Ficena, SA s'hi va establir l'any 1955. L'empresa metal·lúrgica Comforsa la va adquirir l'any 1999, i la força que produeix el salt es ven a la xarxa general Fecsa-Enher.

Cronologia:
1888 - s. XX

Accés:
Fàcil. A la ctra. N-152, km 107,500.

Propietat : nom:
Comforsa

Propietat : adreça:
C/ Muntaner, 200, entresòl. 08036 Barcelona

Propietat : telèfon:
93 241 72 75

Usos : actual:
Indústria metal·lúrgica

Usos : Inicial:
Fàbrica tèxtil

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Protecció fisica proposada:
Neteja façanes, manteniment.

Cartografia:
ICC. Ordina 256-1-7. E 1:5000