Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Sant Vicenç de Torelló
Comarca:
Osona
Descripció:

Edifici rectangular de 4 plantes. A la façana hi ha una porta principal emmarcada amb carreus de pedra grossos ben tallats. Al costat hi ha tres finestres. La façana està restaurada, ja que encara es veuen els maons a la part superior. Als altres pisos trobem 4 finestres d'arc rebaixat emmarcades amb maó vist, la majoria cegues. A la part del darrere s'obren finestres al llarg de la paret. Hi ha una part de l'edifici (de les turbines) que sobresurt més. Té una turbina Francis vertical de 150 cavalls.

Observacions:
L'aspecte extern està una mica deixat (especialment les finestres cegues), però el conjunt, en general, està en bon estat.

Dades històriques:
S'aixeca vers el 1860 a càrrec de Ferran Almeda i Francesc Puget. Era del ram del tèxtil o filatures. El 1879 una part es ven a Frederic Marcet i Vidal, part que, després de la seva mort, va quedar d'herència a la seva esposa. Per successives transmissions entre familiars, va passar finalment als germans Francesc i Josep Planàs, que el 1932 la van aportar a la societat mercantil col·lectiva Hijos de Estanislao Planàs, i el mateix any, poc després d'un incendi, va ser venuda a l'empresa Almeda, Alamany i Cia., Societat Limitada, que eren els successors de Ferran i Pere Almeda i Rafael Puget, propietaris de l'altra meitat, de manera que la propietat de la fàbrica queda de bell nou unificada.

Cronologia:
1860

Accés:
Fàcil. A la colònia Vila-seca, ctra. BV-5626, km 2.

Propietat : nom:
Almeda, Alemany y Cía, SA

Propietat : adreça:
Colònia Vila-seca

Propietat : telèfon:
93 859 00 42

Usos : actual:
Fàbrica tèxtil

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Molt bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Protecció fisica proposada:
Condicionaments petits, neteja, manteniment.

Cartografia:
ICC. Torelló 294-3-6. E.1:5000