Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Fàbrica
Municipi:
Manlleu
Comarca:
Osona
Descripció:

Edifici esquerra, magatzem: 18 m d'ample x 39 m. Cos central de 10 m d'ample i quatre pisos d'altura (planta baixa i tres pisos). Edifici de la dreta de 47 m x 15 m (també amb planta baixa i tres pisos). Tercer edifici darrere del de la dreta, 15 m x 46 m. Edificis principals orientats al llarg, paral·lels al riu. Fàbrica típica de riu amb finestrals laterals, de maó. Teulades de doble vessant amb teula àrab. La xemeneia, de rajol, és troncocònica, d'uns 60 m d'altura, i es recolza en una base quadrada de 3 m. A la part inferior té 3 m de diàmetre.

Altres denominacions:
Fàbrica Rusiñol

Observacions:
A l'exterior de la fàbrica, en un lateral, es conserva una turbina Planas i Flaquer. Predomini de les naus amb plantes sobreposades sobre les de planta baixa, a causa dels avantatges d'economia de la construcció, de facilitat i economia en les transmissions i perquè la temperatura era més igual i agradable a qualsevol època de l'any, amb un estalvi considerable de calefacció. La fàbrica es conserva en bon estat. El manteniment és bo, ja que els edificis segueixen en activitat.

Dades històriques:
La colònia la van comprar els actuals propietaris (Claramunt-Rovira) als anys 1979-1980, però només la fàbrica manté l'activitat. La casa del director també està habitada i en bon estat. La colònia la van fundar els germans Rusiñol a mitjan segle XIX. De fet, la gestió la va portar directament el germà de Santiago Rusiñol, conegut escriptor i pintor, ja que l'artista li va cedir la seva part del negoci. Posteriorment la colònia va passar per diferents propietaris, l'últim dels quals va ser l'empresa Llobet i Guri, que només utilitzava el salt d'aigua. Després la van comprar el amos actuals.

Cronologia:
1850

Accés:
Fàcil. Trencall a l'esquerra de la ctra. la Gleva-Manlleu, passat el pont de la C-37.

Propietat : nom:
Claramunt-Rovira (particular)

Usos : actual:
Fàbrica tèxtil.

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Bo

Estat de conservació : edifici : humitats:
Bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Conjunt d'interès historicoartístic.

Protecció fisica existent:
Edifici tancat.

Cartografia:
ICC. Borrissola 332-3-1. E.1:5000