Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Pont
Municipi:
Roda de Ter
Comarca:
Osona
Descripció:

Pont medieval de 6 arcades, sobre el qual es va construir posteriorment, al segle XIX, un pont nou de cinc arcades per compensar el desnivell entre les dues bandes del riu. Hi ha voreres amb baranes metàl·liques per fora del pont a les dues bandes. El pont fa tres m d'ample i 110 m de longitud. El pont vell està fet de còdols, ciment i pedra. Les arcades del pont nou, en canvi, són de maó i la resta està feta de pedra i ciment.

Altres denominacions:
Pont Romànic

Observacions:
Es recomana la visita pel seu valor arquitectònic i històric. Pendent de renovació per part del Servei de Patrimoni Artístic de la Diputació de BCN, presenta algunes deficiències importants, com esquerdes en alguns pilars i despreniment de pedres. A la part inferior s'hi observa humitat. A sota del pont, a la dreta del riu, segueix un passeig nou. A l'esquerra hi ha el nucli antic del poble.

Dades històriques:
Les primeres notícies documentades directes sobre el pont són del segle XI. A finals del segle XIX va ser restaurat, a causa del seu mal estat. Se'n va reduir el pendent del 14% al 6,53% i es va afegir sobre l'estrep dret un nou arc i sobre cadascun dels quatre primers arcs uns altres sobrearcs. Les obres es van acabar el 1898. Va ser volat durant la Guerra Civil. L'any 1941-1942 es va reconstruir i provisionalment es va fer un pont sobre la resclosa. L'aiguat del 1940 va tornar-hi a fer estralls. La reconstrucció amb materials dolents va provocar que anys més tard el seu pas, sobretot per a vianants, fos perillós. A més de l'aiguat del 1940, n'ha patit altres d'importants en la seva història: 1599-1600, importants desperfectes; 1617, destrucció parcial.

Cronologia:
S. XI

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà de Roda de Ter

Propietat : nom:
Ajuntament de Roda de Ter

Propietat : telèfon:
93 850 00 75

Usos : actual:
Comunicar les dues ribes del nucli urbà de Roda.

Usos : Inicial:
Pas del camí de Vic a França per Olot.

Estat de conservació : edifici : estructura:
Dolent

Estat de conservació : edifici : humitats:
Dolent

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Protecció municipal.

Protecció fisica existent:
Cap

Protecció fisica proposada:
Restauració, consolidació, neteja.

Cartografia:
ICC. Roda de Ter 332-4-1. E.1:5000