Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Pont
Municipi:
Ripoll
Comarca:
Ripollès
Descripció:

Pont de sis arcades. La distància entre les baranes i el riu és d'uns 6 m, i entre pilar i pilar hi ha 25 m. L'amplada dels pilars és de 2 m. No disposa de cap sistema d'il·luminació i no hi ha voreres però sí un pas, a un nivell inferior que la via. Pel pont passa el ferrocarril i també hi transita algun vianant per anar a la ctra. Barcelona, tot i estar prohibit.

Altres denominacions:
Pont del Ferrocarril Transpirinenc

Observacions:
Els marges dels dos rius estan nets i només caldria agençar-los i donar-los una uniformitat. És l'únic pont que travessa els rius Ter i Freser abans que els dos conflueixin. Des del pont es pot tenir una bona visió d'altres elements patrimonials pròxims als rius: resclosa del Pla, ponts de l'Arquet, Macià Bonaplata, del Raval i d'Olot. Altres atractius de l'entorn són el passeig Ragull, l'ambulatori de la Seguretat Social i el passeig del Carril, que duu a l'estació Nova.

Dades històriques:
L'any 1904 Espanya i França van signar un conveni per construir tres línies transpirinenques de ferrocarril. Les obres es van iniciar el 1911 i el primer tram, Ripoll-Ribes, es va inaugurar el 1919. El pont anterior a l'actual era de ferro i a un nivell més baix sobre els rius. Els bombardejos que hi va haver a la vila el 1939 i l'aiguat de l'octubre del 1940 van malmetre el pont, cosa que va obligar a construir un nou pont en una altura superior. Les obres es van realitzar els anys 1940-1942.

Cronologia:
1940-1942

Accés:
Fàcil. Al nucli urbà, a la confluència del Ter i el Freser.

Propietat : nom:
RENFE

Propietat : adreça:
Plaça dels Països Catalans, s/n. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 490 48 08

Usos : actual:
Pas de la línia fèrria Ripoll-Puigcerdà

Usos : Inicial:
Íd.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Molt bo

Estat de conservació : edifici : estructura:
Molt bo

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Cap

Protecció fisica proposada:
Manteniment.

Cartografia:
ICC. Ripoll 256-2-7. E 1:5000