Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Colònia
Municipi:
Les Llosses-Montesquiu
Comarca:
Ripollès-Osona
Descripció:

La colònia, estesa a banda i banda del Ter, en un meandre molt pronunciat, està composta per les dues fàbriques, les dependències de l'empresa, diversos blocs d'habitatges, una església, una pista esportiva i un baixador de tren. L'estat dels habitatges dels treballadors és divers: els habitatges dels Sunyers, al nord, és un bloc en forma de U de planta baixa i tres pisos. Els habitatges Tibidabo, arran de carretera, són cinc blocs arrenglerats amb coberta a dos vessants, actualment abandonats. Els habitatges Conangle, prop de la fàbrica nova, són dos blocs amb coberta a quatre vents i un habitatge aïllat, que tenen porticons d'estil suís. L'església, oberta al culte, és dedicada a la Mare de Déu del Carme i, al seu soterrani, hi havia hagut l'escola.

Observacions:
L'aspecte general de la colònia, especialment a la banda dreta del riu (les Llosses) és bastant deficient, amb molts habitatges abandonats.

Dades històriques:
La indústria tèxtil de la Farga de Bebié va ser fundada el 1899 pel suís Edmund Bebié. Es va ampliar aviat a l'altra banda del riu, quan la Farga va comprar el Carbur de Dalt, que no donava un rendiment suficient. Els habitatges més antics són els Tibidabo. Als anys vint es van construir els habitatges dels Sunyers i Conangle, mentre que l'església és dels anys cinquanta. Els habitatges Tibidabo estan abandonats des dels anys noranta i la majoria dels Sunyers també.

Cronologia:
1899 - s. XX

Accés:
Fàcil. A banda i banda de l'antiga N-152, km 96.

Propietat : nom:
Edmundo Bebié, SA

Propietat : adreça:
Av. Diagonal, 655. Barcelona

Propietat : telèfon:
93 852 92 00

Usos : actual:
Habitatges diversos

Usos : Inicial:
Habitatges per als treballadors de les fàbriques

Estat de conservació : edifici : coberta:
Divers

Estat de conservació : edifici : estructura:
Divers

Estat de conservació : entorn immediat:
Dolent

Estat de conservació : entorn proper:
Dolent

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
La major part dels habitatges estan tancats.

Protecció fisica proposada:
Rehabilitació dels habitatges abandonats. Neteja general.

Cartografia:
ICC. La Farga de Bebié 294-2-2. E.1:5000