Interès:
Interès per defecte
Tipus:
Colònia
Municipi:
Masies de Roda
Comarca:
Osona
Descripció:

Antiga colònia tèxtil, avui ja tancada, però que manté un seguit d'elements encara interessants: resclosa, xemeneia, torres dels propietaris, església... Tot en un entorn pintoresc. Les torres dels propietaris són un conjunt de vuit edificacions enjardinades i força separades entre si, ben conservades en general. L'església, d'estil neogòtic, encara està oberta al culte i s'hi fan actes esporàdics (batejos, casaments, comunions...).

Observacions:
Fora pròpiament de la colònia, dins el nucli de Roda, es van construir l'any 1944 uns grups d'habitatges -La Talaia- per als treballadors immigrats de fora de Catalunya. No pagaven res per viure-hi; vivien diverses famílies a cada pis. En l'actualitat aquests pisos són propietat de persones que no tenen cap relació amb l'antiga colònia. També dins de la colònia hi havia habitatges de treballadors, però han estat reformats i són propietat de la família Baurier. L'entorn de la colònia, malgrat els elements afectats pel pantà, és bo i està ben cuidat.

Dades històriques:
El 6 d'abril de 1864, Pere Baurier i Elisa Bacqué adquireixen a Josep Oller la finca el Molinet de Salou, coneguda avui per Salou. Baurier tenia la concessió d'aigües des del 25 de gener de 1864. La palanca que connectava Roda amb la colònia i que avui ja està destruïda -només en queden els pilars- es va construir l'any 1924. L'any 1964 Salou i Còdol Dret, una altra colònia avui desapareguda, han de tancar per la pujada del nivell d'aigua a causa del pantà de Sau. Tanmateix, els edificis no industrials de la colònia no queden afectats pel pantà i s'han continuat utilitzant fins avui, sobretot com a segona residència.

Cronologia:
1864 - s. XX

Accés:
Trencall a l'esquerra de la ctra. Roda-Vic, a la sortida del nucli de Roda. Cal seguir paral·lel al riu fins a l'entrada de la colònia Salou, on el camí deixa d'estar asfaltat, i continuar. Les edificacions de la colònia són a banda i banda del camí.

Propietat : nom:
Família Baurier

Usos : actual:
Habitatges diversos.

Usos : Inicial:
Colònia tèxtil.

Estat de conservació : edifici : coberta:
Divers

Estat de conservació : edifici : estructura:
Divers

Estat de conservació : entorn immediat:
Bo

Estat de conservació : entorn proper:
Bo

Protecció existent:
Cap

Protecció fisica existent:
Edificis tancats.

Protecció fisica proposada:
Manteniment

Cartografia:
ICC. Fucimanya 332-5-2. E.1:5000